Submenu

Oscar Circulair

04-04-2024

Oscar Circulair is een innovatief bedrijf dat op milieuvriendelijke wijze afval bij ondernemers inzamelt. Het hoofdkantoor zit in Amsterdam, maar de organisatie is nu ook in Rotterdam neergestreken. Van De Kaai werken ze in Feijenoord, op Zuid en rond Het Park.

Remco Wagemakers | 35 | ondernemer en medeoprichter van Oscar Circulair | Vrije tijd: met mijn kinderen doorbrengen | Lezen: non-fictie en biografie├źn

Hoe kwam je op het idee voor Oscar Circulair?
We, dat zijn mijn compagnon Jan Willem van Bokhorst en ik, zagen een maatschappelijk probleem waar we iets aan wilden doen. Bedrijfsafval. De afvalmarkt is een vrije markt, wat betekent dat elke ondernemer zijn eigen afvalbedrijf kiezen. Daardoor rijden er allerlei inzamelbedrijven met hun vrachtwagens door een straat met veel ondernemers. Zodra ondernemers afval gaan scheiden, wat in principe goed voor het milieu zou moeten zijn, dan komen er nog wat vrachtwagens bij. Die veroorzaken allemaal uitstoot, verstoren het straatbeeld en zorgen bovendien voor onveilige verkeerssituaties. Kortom, het systeem faalde.

Hoe lossen jullie dit probleem op?
We hebben gebiedsgerichte afvaloplossingen. Onze Collection Oscars halen twee keer per dag met een compact, elektrisch vrachtwagentje bedrijfsafval op in een gebied. Er hoeven daardoor geen grote vrachtwagens meer te rijden. En omdat we zo vaak langskomen, hoeven bedrijven hun afval niet meer buiten in bakken te bewaren, wat het straatbeeld ten goede komt. Wat ook belangrijk is: onze Oscars zijn geen anonieme inzamelaars. Ze gaan overal naar binnen voor een praatje. Door het persoonlijke contact raken bedrijven gemotiveerd hun afval te scheiden. En dat kan ook omdat ze er nu de ruimte voor hebben. We zien het percentage afvalscheiders omhoog schieten!

Hoe kwamen jullie op de naam?
We zochten nadrukkelijk een voornaam omdat we hechten aan persoonlijk contact. Mijn vrouw bedacht spontaan Oscar, die in een prullenbak in Sesamstraat woont. Dat is een beetje een mopperkont en wij mopperen weleens op de bestaande markt, maar we zijn vooral positief!

Wie zijn de Oscars?
We zijn begonnen in 2019 en inmiddels met bijna 70 mensen. We hebben allemaal de naam Oscar in onze functie. Ik ben bijvoorbeeld Chief Executive Oscar. We hebben Collection Oscars in negen steden. In Rotterdam werken ze in Feijenoord, op Zuid en bij Het Park. Naast groene, hebben we ook sociale ambities. Zo zijn er Oscars met afstand tot de arbeidsmarkt die bij ons werkervaring kunnen opdoen. We vinden deze Oscars via onze partnerbedrijven. In Rotterdam is dat CVS Zorg. Zij doen ook de begeleiding, dat is hun expertise. Het Social Impact Fonds Rotterdam, een samenwerking tussen private partijen en de gemeente, financiert ons daarin.

Cookie-instellingen