Daniël van Vliet | 31 | Directeur Erasmus Hub! Rotterdam | Studeerde management aan de Erasmus Universiteit en losse vakken aan Harvard | Wil nieuwe plekken ontdekken met vrienden in 010 en maakt graag grote reizen
Wat precies is de Erasmus Hub op De Kaai?
De Erasmus Hub! Rotterdam is een soort dependance van de campus. Als maatschappij, en wij als universiteit daarbinnen, staan voor veel uitdagingen. Er is urgentie in de stad en regio, maar ook nationaal en internationaal. Op een universiteit zit je in een soort bubbel en als Erasumus willen we niet meer vóór de stad werken, maar mét de stad. Uit die ivoren toren! Een civic university worden die meer positieve, maatschappelijke impact creëert. De nieuwe ambitie betekende ook dat we op een plek moesten zitten, waar dit soort urgenties werkelijk spelen. Een plek ook waar je anders samenwerkt. Minder klassikaal of in colleges, maar in werkgroepen van mensen uit verschillende disciplines en met diverse perspectieven.
Hoe heb je deze plek op De Kaai gevonden?
Ik woon met veel plezier naast De Kaai, in het Hefkwartier. Met alle bouwactiviteiten en participatieevents zag ik dat er hier iets begint te ontstaan. Iets leuks! Ik ben gewoon gaan kijken wat er mogelijk was en zag direct mogelijkheden voor onze hub. De Kaai is precies goed voor ons, want een opkomend gebied met veel urgentie, maar ook een levendige buurt waar mensen met elkaar in contact zijn. Het was nog wel even een bestuurlijk proces om de Hub voor elkaar te krijgen. Het gaat immers om een eerste pilotproject, maar uiteindelijk gaf het College van Bestuur groen licht.
Hoe is het contact op De Kaai?
Er is veel gemeenschapsgevoel. We zijn met z’n allen aan het pionieren en iedereen helpt elkaar. Het Nieuwe Recruitment is onze bovenbuur. Onderbuur is de Sportspullenbank, een maatschappelijke partner waar onze studenten eventueel ook kunnen helpen in de toekomst. Voor lunches werken we samen met het Maasrestaurant op de Kop van Feijenoord. Waar dat kan, willen we uiteraard ondernemers uit de buurt ondersteunen. Daarnaast willen we ook meer gaan bekijken we wat we voor de buurtbewoners zelf kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan een training Digitale Ontwikkeling of Persoonlijke Financiën.
Hoe hebben jullie de ruimte ingericht?
In de zomer was het contract rond en in september zijn de studenten van de minor Impact Space begonnen met onderwijs in de ruimte. Uitgangspunten voor de hub waren flexibel, informeel en laagdrempelig zodat buurtgenoten en stakeholders makkelijk durven binnen te lopen. We kozen blank hout en veel planten. Een grote, levende moswand geeft de ruimte sfeer en verbetert de akoestiek. De muren zijn in de groene huiskleur van de universiteit met een felroze kleuraccent op de belhokken. Door hun afmetingen waren het net enorme Barbie-verpakkingen. Als knipoog hebben we er daarom ook maar echt grote Barbie-stickers opgeplakt. Ten slotte is al het meubilair verrijdbaar, zodat we de ruimte naar behoefte kunnen inrichten. Een brainstormsessie vraagt iets anders dan een werkcollege of seminar. Het kan op de Hub erg dynamisch zijn - en dat is juist ook de bedoeling. Maar daarom hebben we ook een wellbeing-ruimte om even in stilte te ontspannen.
Hoe vinden de studenten het hier?
Iedereen vindt het een geweldige plek en bijzonder om buiten de campus op zo’n vernieuwende manier samen te werken. Met elkaar en met de buurt. Iedereen is enthousiast, positief en gedreven impact te maken.