Submenu

De Kaai kennen

24-01-2024

Op De Kaai woon je te midden van levendige havenhistorie met een moderne urban feel. De plek kent een rijke geschiedenis. Lees hier meer over de Hef, koninklijk bezoek, natte voeten, bier en een local hero die de boel op stelten zette.

Groen en blauw

Rivieren zijn levensaders, letterlijk en figuurlijk. Water roept een gevoel van vrijheid, ruimte en ontspanning op. Dit alles vind je in en rond De Kaai. Een klein begin is er al: het parkje dat Unilever voor medewerkers liet aanleggen met bankjes aan de waterkant. Straks is de Nassaukade - met 700 meter de langste van Rotterdam - een heerlijk gebied om te wandelen, spelen, sporten of picknicken.

Koningshavenbrug

Van de Nassaukade heb je markant zicht op de Koningshavenbrug. Hee, hebben we een nieuwe brug in 010? Nee, het is de goeie ouwe Hef, die eigenlijk Koningshavenbrug heet. In 2027 viert de oude spoorweghefbrug zijn 100e verjaardag. Sinds 1993 wordt hij niet meer de NS gebruikt en zeven jaar later kreeg de brug de status van Rijksmonument. In 2016 kreeg de 28.000 m2 staal van de brug een flinke opknapbeurt. De mosgroene kleur (NS116) is de oorspronkelijke kleur van de spoorbrug toen hij eeuw geleden werd opgeleverd.

Stoere straatnamen

Met het ontwikkelen van De Kaai komen er veel nieuwe pleinen, straatjes en stegen. Die moeten natuurlijk allemaal een naam krijgen. De namen worden zoveel mogelijk geïnspireerd op de historie van het Margarineterrein. Zo komen er de Kloksteeg, IJsgang en Multiplexgang. Rotterdamse namen die nu al klinken of ze altijd hebben bestaan. 

Warme choco

Op de Nassaukade stond vanaf begin vorig eeuw een politiebureau, dat zestig jaar geleden werd gesloopt voor de aanleg van de Spoortunnel. Lang daarvoor, op 14 januari 1933, kreeg de 19-jarige Lou Vlasblom op het dit bureau een proces-verbaal én een kop warme chocolademelk na zijn illegale sprong van de Hef.

Natte voeten   

Bij de Watersnoodramp in 1953 hield Rotterdam het niet droog. Op de Nassaukade dreven de pakjes margarine en blikjes gecondenseerde melk door de fabriek. De Kaai houdt het droog, want de wijk wordt klimaatbestendig gebouwd. Zo wordt de grond opgehoogd en zijn er reservoirs die het water van hoosbuien snel opvangen. De Deltawerken in Zeeland maken Rotterdam veilig voor overstromingen vanuit de Noordzee.

Panorama

De Nassaukade is de beste stek voor de skyline van de Maasboulevard. Hier zie je hem op z’n mooist!

Klemtóón

Haaks op de Nassaukade staat de Oranjeboomstraat. Hier werd vanaf 1885 het Rotterdamse Oranjebier (1671) gebrouwen in Brouwerij d’Orangienboom. Toen de zesde grootste bierbrouwerij van het land. De fabriek werd gesloten, maar de naam bleef: Oranjeboomstraat. In Rotterdam uitgesproken als Oranjebóómstraat. De rest van Nederland legt de klemtoon op de tweede lettergreep. Om de hoek is trouwens de Tapstraat.

Local hero

De Kaai wordt een leuke, levendige stadswijk. Met volop mogelijkheid tot ontmoeting op straat, aan de Nassaukade en in leuke tentjes. Ook André van Duin heeft goede herinneringen aan zijn stamkroeg op de Kop van Feijenoord.

Twee jongens van vroeger in oud Rotterdam

Twee schoolkameraden in vuur en in vlam

Voor Feijenoord of Sparta, De Kuip of Ahoy

Den dan denk ik bij mijzelf: ouwe jongen wat was dat mooi

Oranjeboomstraat, een buurtcafé

Die sfeer draag ik altijd mee


Koninklijk bezoek

In 1899 bracht Koningin Wilhelmina met Koningin-Moeder Emma een bezoek aan de fabrieken op de Kop van Feijenoord. Ze maakten een rijtoer in een open koets langs de Nassaukade, door een erehaag van medewerkers van de margarinefabriek en bierbrouwerij.

 

Cookie-instellingen